tirsdag 5. oktober 2010

Dag 5 - Utsettelser og Golden Temple

Oppsummert har de to siste dagene vært spennende, men også fylt av lange forsinkelser og avlyste planer.

Gårsdagen starter med en kort introduksjon, mange formaliteter og mye venting. Planen var i utgangspunktet at vi skulle se Golden Temple etter skolen (planlagt ca 1330), men dette ble etter mye om og men utsatt. I stedet ble det shopping/lang vandring gjennom alle de mange handlegatene i Vellore. Det ble flere timer i en klesbutikk, til guttenes store fortvilelse. Det var bare tre av oss som prøvde til sammen fire antrekk, men det tok altså 2,5 timer. Problemet var at de bare betjente en person av gangen, og la fram en mengde klær over hele disken til denne ene personen. Lang historie kort: Til slutt var guttenes tålmodighet tynnslitt og jentene slitne, og alle dro ut på Darling, til den restauranten vi var på dagen vi kom hit.

I dag ble det tidlig start, vi tok en autorickshaw til stedet forelesningen skulle foregå i åttetiden. Forelesningen var en av de bedre jeg har hatt noen gang, en introduksjon til klinisk medisin fremført med stort engasjement. Etterpå kom nok en av de uventede pausene i programmet. Vi rakk bare halvparten av forelesningen, resten ble utsatt til i morgen, og så satt vi der med 4,5 timers pause før neste post på programmet. Trodde vi. Helt til vi fant ut at det å skaffe seg indisk SIM-kort var en omfattende affære. Vi kan nå alle unntatt Eirik og Christian (som hadde telefoner som det indiske SIM-kortet ikke funket på) ringe hverandre til 0,60 rupi per minutt og sende sms gratis. Dessverre forsvant muligheten til å sende meldinger hjem til Norge (og å motta meldinger), men ringe/motta samtaler går greit.

Etter lunsj i kantina ble det omvisning på sykehuset. Etter en innføring i CMCs historie fikk vi en omvisning på de viktigste stedene på sykehuset. CMC er kjempestort! Jeg tror det tar lang tid før jeg finner fram der på egen hånd, vi får satse på at det alltid vil være noen å spørre. Vi var blant annet inne på hjerteavdelingen, der alle pasientene på general ward lå inne på felles sovesal. Her er det nemlig sånn at man får sovesal hvis man er general patient, deler med en annen hvis man er semi-private patient, og enerom/suite dersom man er private patient og betaler masse penger. Prinsippet skal fungere slik at man får inntekter fra de private pasientene, slik at man kan tilby billigere/gratis behandling til fattige pasienter.

Etter omvisningen var det omsider tid for turen til the golden temple, tilegnet guden Lakshmi. Det var et fantastisk syn! Hele tempelet er dekket av gull, og vi gikk gjennom lange ganger før vi kom dit. Det var veldig spesielt å være i et hindutempel, men det var definitivt et imponerende bygg, en nydelig hage og flotte utsmykkinger.

Bildene som følger er fra i går, tempelet hadde dessverre fotoforbud (men søk gjerne etter bilder på google etter golden temple vellore, det ser ganske stilig ut).

Trafikken i India er kaotisk, alle skal forbi alle og det tutes hele tiden
Heldigvis er sjåførene vant til systemet, så alt går bra!

Hele gjengen utenom fotograf Rebecca sitter i klasserommet
etter første introduksjon til oppholdet her.

Vi hadde hørt rykter om at planer i India ikke er som planer i Norge,
og stilte godt forberedt med kortstokk, bøker og kjeks.

Handleområde i Vellore. Skal vi inn i disse gatene på egenhånd
trenger vi nok både kart og kompass...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar