tirsdag 19. oktober 2010

Dag 19 - To timer i bil til en annen verden

I dag startet dagen på CHAD, der vi fikk en omvisning på avdelingene og en lang diskusjon om en pasient som antageligvis hadde tuberkulose. Legene viser oss de typiske tropesykdommene, og så skal vi etterhvert klare å kjenne dem igjen. I dette tilfelle gjettet vi nok riktig, men vi må lese oss litt mer opp på symptomer og tegn før vi kommer oss igjennom en sånn utspørring uten lange, pinlige pauser.

Etter en varm formiddag på CHAD gikk turen til IDTRC, der vi satt et par timer og ventet på han som skulle ta oss med ut og opp i fjellene. Han kom ikke før i firetida, sånn at når vi hadde kjørt i to timer, delvis på trange, kronglete veier (verre enn på Nissedalsheia!) var det ikke lenge igjen av dagslyset. Det viste seg at vi ikke skulle besøke noen klinikk der, for det var ingen klinikk å besøke. I stedet tilbrakte vi litt tid i den ene landsbyen og ble vist hvordan folk bodde og levde. Det første som slo meg når vi kom ut av bilen var hvor stille det var der! India er generelt sett ganske bråkete, men dette var stille selv etter norsk standard. Vi ble selvfølgelig tatt bilde av, men det begynner vi å bli vant til. Barna syntes det var kjempegøy å bli tatt bilde av, og jentene der var spesielt imponert av Pernille, Christian og meg. Det var det ingen som fortalte oss før etterpå, men det var jo hyggelig å vite at alle smilene og pekingen var ment godt.

Jeg skulle gjerne ha lagt ut mange bilder, men lar helst være fordi det er så mange folk på bildene. Det var en veldig spesiell opplevelse å se hvordan de levde, denne landbyen var mye mindre påvirket av vår moderne kultur enn andre landsbyer vi har vært i, sikkert fordi den ligger så isolert. For meg virket det som om de levde et rolig og fint liv der oppe i fjellene, men det er klart at uten noe særlig helsetilbud, uten god strømtilgang og helt prisgitt gode regnperioder med påfølgende gode avlinger, har livet deres utfordringer vi ikke kan forestille oss.

Alt i alt har det vært en bra dag, selv om den ble så lang, vi fikk se enda en ny side av India. Det blir relativt tidlig kveld på oss i dag, vi er slitne etter mange inntrykk og mange timer i varmen.

Her forberedes middagen

Denne familien hadde et ildsted ute der maten
ble kokt. Et annet hjem vi besøkte hadde alt
innendørs, der ble rommet helt røyklagt når
maten ble laget.

Det var masse dyr ute mellom husene, blant annet hunder,
høner, haner. kyllinger og kyr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar