torsdag 14. oktober 2010

Dag 13-14 - Well Baby Clinic og RUHSA

Her kommer en oppdatering fra de to siste dagene, som har vært relativt korte i forhold til tidligere dager.

Onsdag hadde vi en halv dag på CHAD, der vi fikk besøke avdelingen for små barn og se kontroller av friske barn under to år. Det var en interessant dag, der vi fikk lære litt om hvordan barnas normale utvikling skulle være, og det var veldig koselig å se de små barna ved kontrollene sammen med de stolte mødrene som viste fram at barnet både kunne sitte og stå. I 35 grader og i beste formiddagslur-tid var det mange av barna som sov under kontrollen, og var slett ikke fornøyd med å skulle testes. Ikke rent få av dem ble også så distrahert av de seks nordmennene som sto og stirret på dem at de var heller uinteressert i den stakkars mannen som skulle teste reflekser og ferdigheter. Vi lærte som sagt mye nyttig, selv om vi selvfølgelig skulle ønske vi hadde kunnet det fra før, slik at vi lettere kunne ha forstått det som skjedde der og da. Hver onsdag har de slike kontroller, og på en dag sjekker de cirka 150 barn. Det var med andre ord mange barn og høyt lydnivå i lokalene!

I dag var vi en tur på en avdeling av CMC som heter RUHSA, Rural Unit for Health and Social Affairs. Det var spennende å se en avdeling som arbeidet litt annerledes enn det vi har sett så langt. Det minnet litt om CHAD, i at det var et relativt lite sykehus med arbeid både i mobile klinikker og med annet sosialt arbeid. Dagen i dag var for oss dominert av forelesninger om Selvhjelpsgrupper for kvinner, arbeid med dagsentre for eldre og om mobile klinikker. Vi dro ut for å observere arbeidet i en sånn klinikk, og fant ut at de på en del områder skilte seg fra de tilsvarende klinikkene ved CHAD. Her fikk vi også snakke med de lokale frivillige, kvinner som i mange tiår har jobbet med å hjelpe til med å få mobil klinikk-systemet til å virke. Det er disse kvinnene som holder registre over nyfødte, gir barnefamilier veiledning (ang amming og lignende) og reiser på hjemmebesøk til alle familiene i landsbyen.

Mer om RUHSA kommer i morgen, da skal vi tidlig opp for å være med på visitten på sykehuset der. Helgeturen vår denne uken går til Pondicherry, en by ved kysten som fortsatt skal være dominert av å ha vært fransk koloni frem til 1954. Eirik gleder seg til å kunne spise biff til middag lørdag kveld og fisk til lunsj søndag formiddag (biff finnes det ikke mye av India på grunn av kuenes hellighet... og fisk er generelt usmart å spise i innlandet pga lang frakt i høy temperatur). Igjen går selve transportetappen med leiebil, noe som gikk enkelt og greit forrige gang. Vi gleder oss!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar