tirsdag 9. november 2010

Dag 38-39 - Mysore

Her kommer en ganske forsinket oppdatering etter de siste to dagene av Mysoreturen. Vi kom hjem sent i går natt (halv ett!), og startet fryktelig tidlig i dag, så det har vært lite tid til blogging (eller avslapping for den saks skyld).

Søndagen begynte med at Eirik og jeg forsov oss kraftig, og såvidt fikk med oss frokosten på hotellet. Etter en rolig formiddag på hotellet for vår del spiste vi pizza til lunsj før vi dro til zoologisk hage på ettermiddagen. Jeg har ikke vært i dyreparken siden jeg var ganske liten, så jeg syntes det første glimtet av giraffene ved inngangspartiet var kjempespennende! Det var både løver, tigre, ugler, flodhester, neshorn og elefanter der, og selv om den siste halvdelen av parken ble sett i høljeregn var det en veldig vellykket tur.

Til middag spiste vi et sted som het Tiger Trail, som reklamerte med levende lys og levende musikk (og høye priser!), og selv om lysene var elektriske og det ikke var noen musikk var maten så god at det gjorde opp for alt sammen. Eirik og jeg spiste den beste curryen vi har fått så langt i India, en kyllingcurry med saffran og kardemomme, akkurat passe sterk. Etter middag ble det kaffe på en koselig kafe som kunne tilby god kaffe av typen vi er vant til å få i Norge (cappuccino, espresso og kaffe mocha i stedet for "- Can I have a milk coffee, please, WITH NO SUGAR? - Indian coffee, madam? -Yes, milk coffee, indian coffe, but NO SUGAR, please." (Vent så på kaffen og kryss fingre og tær for at den ikke er den sukkereksplosjonen som ellers er synonymt med Indian coffee...) Svart kaffe er risikosport her, for der man i det hele tatt serverer det er den som regel bare det sterke konsentratet de blander med melken, bare blandet med vann i stedet. Resultatet blir veldig sterkt, og ofte søtt og rart. )

Mandag ble på mange måter en hektisk dag, siden det var så mange ting vi ikke hadde gjort og så kort tid til vi måtte tilbake til Vellore. Vi startet dagen ved Mysore Palass, der vi ble møtt med den nå ikke ukjente særprisen for turister ("Indian nationality: rs 20, Foreign nationality: rs 200"). Jaja, vi fikk nå i det minste gratis audioguide til turen, dvs høretelefoner og en lydspiller med en britisk stemme som kunne fortelle historiene bak palassets forskjellige deler.

Kort fortalt har palasset i Mysore vært hjemmet til den kongelige familien Wodeyar av og på siden 1300-tallet. Palasser har siden da vært både bygd og revet ned/skadet på annet vis. Det nåværende palasset ble bygget først i 1912 av engelskmannen Henry Irwin, etter at det forrige brant ned under et prinsessebryllup. Palasset kan med andre ord ikke skilte med allverdens historisk bakgrunn, men tar igjen med å være merkbart påkostet: Det er mye flott kunst innenfor palassets vegger, for ikke å snakke om veggene selv. Dessverre var ikke kamera (eller sko, for den saks skyld) lov inne i palasset, men tak og dører hadde noen utrolig fine treutskjæringer, og det var store haller med noen fantastiske malerier. Alt i alt var det et imponerende bygg.

Etter en lang vandring gjennom himmelblå saler og under fargerike glasstak var jeg kjempesulten. Etter en resultatløs rusletur rundt i Mysore på jakt etter souvenirbutikker (første gang siden jeg kom hit til India at jeg har hatt trøbbel med å finne souvenirbutikker! Vanligvis sliter jeg med å unngå souvenirselgere...), var jeg i det hele tatt litt lei. Og vips! Der var handlegaten fra lørdag kveld, med kafeen Cafe Coffee Day. Etter en fantastisk god kopp kaffe og en nydelig kanelbolle var humøret og energinivået på topp igjen og turen kunne gå videre. Etter en felles lunsj ble det en tur til en kjempestor bokhandel og et stort handlesenter for matvarer og andre hus-varer. Med sekken full av sjokolade og brus startet vi den lange turen tilbake til Vellore, en tur som altså først tok slutt halv ett natt til tirsdag.

Unødvendig å si at vi alle var ganske slitne til morran i dag!

Vårt første møte med dyreparken, og
jeg var mektig imponert.
Giraffer er skikkelig store!!
(Alle bildene fra dyreparken untatt
det av Eirik og Pernille er tatt av
Pernille Ask)

Hilsen fra India til Helge Helvig:)

Og i skogen lusker en tiger...

Super-bildemanipulering!
Man skulle tro Eirik sto og klappet en liten elefant, - ikke sant?

Det var til og med ekte løver der...

Eirik og Pernille, søkkvåte etter parktur i regnvær.
Mitt eneste bidrag til Zoo-bilderekka;)

Mysore palass!

Visstnok veldig typisk engelsk påvirkning dette med
tigre i hagen. Veldig gøy for turister ihvertfall!

Eirik og meg, bilde tatt mens vi går. Derav de halvkonsentrerte
smilene. Vi ble samtidig fotografert av indiske forbipasserende.
Det føles fortsatt veldig sært...

Eirik hadde hatt skikkelig lyst til å kjøre med en hestevogn
i helga, og tross min skepsis tok vi en liten tur mandag

En bitteliten ponni, en 15 år gammel sjåfør og en sjanglete vogn.
Hehe, det var faktisk gøy, og spennende nok til å huskes en stund!

Les bildeteksten over, legg til travel trafikk i en av Mysores
hovedgater og en ponni som ble litt stressa av trafikken rundt.
Bekymra Lene? Kanskje litt...

Eirik var ihvertfall veldig fornøyd, og det var egentlig jeg også,
- etter at det hele hadde gått bra;)

Her kommer "Kua i trafikken"-bilde nr 2!
Denne holdt seg midt i veien, sånn at biler og busser kunne
passere på hver sin side.

Slitsom dag, men alt blir bedre av god kaffe
og kanelboller!:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar